MHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ŞANDIR VE MHP'Lİ YUNUSOĞLU'NUN ORTAK BASIN TOPLANTISI…
MHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ŞANDIR VE MHP'Lİ YUNUSOĞLU'NUN ORTAK BASIN TOPLANTISI
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Trabzon Milletvekili Süleyman Latif Yunusoğlu ve beraberindeki milletvekilleri ile parlamentoda düzenledikleri basın toplantısında, Karadeniz'de çay kaçakçılığı iddiası ile TBMM'ye sunulmak üzere bir kanun teklifi hazırladıklarını söyledi.
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Trabzon Milletvekili Süleyman Latif Yunusoğlu ve beraberindeki milletvekilleri ile parlamentoda düzenledikleri basın toplantısında, Karadeniz'de çay kaçakçılığı iddiası ile TBMM'ye sunulmak üzere bir kanun teklifi hazırladıklarını söyledi.
Şandır, Karadeniz insanın çay ve fındığı ile mağdur edilmekte olduğunu, AKP hükümetinin Karadenizli çiftçileri cezalandırdığını belirtti.
MHP'nin gündeminin halkın gündemi olduğunu ifade eden Şandır, " Çay mamullerinin millî bir ürün olmalı ve korunma altına alınmalıdır" dedi.
Şandır, sosyal maliyet olarak Karadenizli çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini de vurguladı.
Şandır'ın, konuşmasının ardından, MHP Trabzon Milletvekili Süleyman Latif Yunusoğlu da 1980'li yıllarda tarımsal ürünler açısından, dünyanın kendi kendine yeten 7 ülkesinden biri olan Türkiye'nin, Hükümetin çabaları sonucunda bugün bu durumun tersine döndüğünü savundu.
Diğer bazı kurumlar gibi, ''ortadan kaldırılma sırasının ÇAYKUR'a geldiğini'' iddia eden Yunusoğlu, ''AKP'li Rize Milletvekilinin başında bulunduğu Ulusal Çay Konseyi ve Rize Ticaret Borsasınca hazırlanan Çay Kanunu Tasarısıyla, sessiz sedasız bir şekilde, bu kuruluşumuzun ortadan kaldırılmak ve ithal çaylara kapı açılmak istendiği anlaşılmaktadır'' dedi.
Doğu Karadeniz Bölgesinde yetiştirilen çayın, ekonomik boyutundan ziyade sosyal boyutunun ön planda tutulması gereken stratejik bir ürün niteliğinde olduğunu ifade eden Yunusoğlu, ''Bugün çok uluslu şirketlerin hükmü altında bulunan Sri Lanka, Hindistan ve Kenya gibi yoksul ülke menşeli ucuz ithal çaylar ile Türk Pazarının ele geçirilmesinin amaçlandığı gözlenmektedir'' dedi.
Yunusoğlu, yılda yaklaşık 600 bin ton yaş çay alımı ve ortalama 120 bin ton kuru çay üretimi ile çay üreticisinin tamamına, 15 bin çalışanına, yöredeki 5 bin nakliyeciye, esnaf ve sanatkara yılda doğrudan yaklaşık 1 milyar liralık kaynak sağlayan ÇAYKUR'un ortadan kaldırılmasının, bölgeyi önemli bir ekonomik ve sosyal risk altına sokacağını söyledi.
''Rehabilite edilmiş, ekonomiksel açıdan sağlıklı yapıya kavuşturulmuş, Kamu İktisadi Kurumuna çevrilmiş bir ÇAYKUR, Doğu Karadeniz için elzem ve vazgeçilmezdir'' diyen Yunusoğlu, ÇAYKUR'un kaybı halinde ülke çaycılığının çökeceğini, Türk çay pazarının uluslararası şirketler ile ithal çayın eline geçeceğini ve yılda 1 milyar dolardan fazla bir tutarın dışarı akacağını ileri sürdü.
Yunusoğlu, bir milyonu aşkın insanın geçim kaynağının kurtuluşu için MHP'nin şu çözüm önerileri getirdiğini söyledi:
''ÇAYKUR'un önce pazarlamasını sonra da kendisini ortadan kaldırmayı amaçlayan, Türk pazarını ithal çaya açacak, Rize insanını Sri Lanka, Vietnam benzeri bir yarı köle düzenine ya da topraklarını terke mahkum edecek kanun tasarıları geri çekilmelidir. Yerine Türk çayını teminat altına alacak kanuni düzenleme çalışmalarına biran evvel başlanmalıdır.
ÇAYKUR'a acilen Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü eşdeğeri bir statü kazandırılarak, AKP Hükümetince dahil edildiği özelleştirme planları kapsamından çıkarılmalıdır. Bu olumsuzluğu ortadan kaldırmak için ihtiyacı karşılamak üzere hidroelektrik santrallerinden ucuz enerji temini, ucuz doğalgaz ve çevre dostu buhar enerjisinden istifade edilebilme imkanları araştırılmalıdır.
MHP tarafından yapılmakta olan stratejik tarımsal ürünlerimizi teminat altına alacak ve bunları AB, Dünya Ticaret Örgütü veya benzeri kaynaklı uluslararası müdahaleler karşısında teminat altına alacak 'Milli Ürün' çalışmasına destek verilmelidir.
2010 yılı için destekleme primi ile birlikte yaş çay taban kilogram fiyatı, asgari 1,25 TL olarak açıklanmalıdır.
Kaçak çayla etkin mücadele edilmeli ve caydırıcı cezalar getirilmelidir. Çay, dahilde işleme rejimi kapsamından çıkarılmalı, serbest bölgelerde çay ile ilgili caydırıcı ve önleyici düzenlemeler getirilmelidir. Yakalanan kaçak çayların açık artırma ile satılmasından vazgeçilmeli, bunun yerine kaçak çaylar, askeri birlikler veya Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna hibe edilmelidir.
Dünya Ticaret Örgütüne, AKP Hükümetince verilen, çayın gümrük vergisinin yüzde 145'den kademeli olarak indirilmesi taahhüdünden vazgeçilmeli; Türk çayına, Hindistan örneğinde olduğu gibi sürekli ve ithalatı caydırıcı bir koruma getirilmelidir.'' (15:20)
Orjinal metni haber kaynağından oku
http://www.meclishaber.gov.tr/develop/owa/haber_portal.aciklama?p1=98254
Bu haber için oy ver


del.icio.us
Digg
Technorati
Yorumunuzu Ekleyin